Excel Düşeyara Formülü
Excel DÜŞEYARA formülü , bir tablonun ilk sütununda bir değer arar ve ardından aranan değerle aynı satırda bulunan bir hücrenin değerini döndürür. DÜŞEYARA, tablonun ilk sütununda bir değer arar, bu nedenle sonuçlar arama sütununun solunda olamaz. Tabloda mutlaka ilk olması gerekmeyen bir sütunda arama yapabilmek istiyorsanız İNDİS+KAÇINCI formülü beraber kullanın. Düşey ara formülü Türkçe =DÜŞEYARA ile başlar İngilizce =VLOOKUP ile başlamaktadır.
Düşeyara Formülünün Kullanımı
Yukarıda örnekte görüleceği gibi aranan değer her zaman ilk sütunda olması gereklidir. Biz düşeyara formülünü yazarken Tablo dizisini A3:E9 olarak değil B3:E9 olarak seçtik. Çünkü çalışan isimlerine göre arama yaptığımız için çalışan isimleri B sütununda yer almaktadır bu nedenle ilk sütunda değer aramaya başlamamız gereklidir. Çalışma sayfamızdaki formül
Düşeyara Formülü Örneği
Düşeyara Formülü: =DÜŞEYARA(G3;B3:E9;2;YANLIŞ)
Düşeyara Formülü Açıklaması: =DÜŞEYARA(Aranan_Değer;Tablo_Dizisi;Sütun_İndis_Sayısı;Aralık_Bak)
Düşeyara ile birden fazla sonuç gösterme
Düşeyara formülümüzde çalışanın Kayıt No,Telefon,İşe giriş tarihi gibi bilgilerini göstererek aynı satırda birden fazla sonuç göstermiş olduk. Bunun için sadece Sütun indis sayısını değiştirmemiz yeterlidir.
Aynı Satırdaki Değerleri Gösterme
Kayıt No: =DÜŞEYARA(G3;B3:E9;2;YANLIŞ)
Telefon No: =DÜŞEYARA(G3;B3:E9;3;YANLIŞ)
İşe Giriş Tarihi: =DÜŞEYARA(G3;B3:E9;4;YANLIŞ)
Yukarıdaki formüllerde görüldüğü gibi sadece sütun numarasını değiştirmemiz gereklidir. Eğer aradığımız değer birden fazla satırdaysa ve bu satırlardaki bilgilerin tamamını göstermek istersek o zaman Dizi fonksiyonunu kullanmamız gerekir.
Ayrı Satırdaki Birden Fazla Kayda Ait Bilgileri Gösterme
Eğer aradığımız değerin aradığımız tabloda birden fazla kaydı varsa sonuçları dizi fonksiyonları ile getirebiliriz.
Solunda Kalan Satırı Bulma
Solunda Kalan Satırı Bulma
Çalışan isimlerinin solunda kalan satırı bulmak için İNDİS+KAÇINCI formülünü kullanmalıyız. Örnek resim aşağıdadır.
Örneğimizde görüldüğü üzere çalışan isimlerine göre düşeyara formülünü uygularken çalıştığı günü bulmak için Düşeyara formülünü kullanamayız.
Excel Düşeyara Formülünün Yeri
Eğerhata Düşeyara
Excel düşeyara formülümüzü uyguladıktan sonra en çok karşılaşılan sorunlardan biri aranan değerin aranan tabloda bulunmaması durumunda #YOK yazmasıdır. Eğer bu şekilde yazmasını istemiyorsa ya da sonucun bulunmaması durumunda başka bir şey yazdırmak istiyorsak düşeyara formülümüzü eğerhata formülünün içine almaktır. Örnek formüller aşağıdaki gibi olabilir.
Eğer hatalıysa formülü =EĞERHATA(DÜŞEYARA(G3;B3:E9;2;YANLIŞ);"Bulunamadı")
Eğer hatalıysa formülü örneği 2 =EĞERHATA(DÜŞEYARA(G3;B3:E9;2;YANLIŞ);"")
Eğer hatalıysa formülü örneği açıklama =EĞER (DÜŞEYARA(G3;B3:E9;2;YANLIŞ) bu formül hatalıysa #YOK yazmak yerine; "" boş bırak) ya da ; "0" yaz bunu artık yazmak istediğimiz notu parantezden önceki "" arasına yazabiliriz.
Excel Düşeyara Formülü Örnek
Yukarıda anlatılan bilgileri ve daha fazla örneğin yer aldığı excel düşeyara formülü ve benzer arama sonuçları ile alakalı hazırlamış olduğumuz excel çalışma kitabımızı indirmek için aşağıda bulunan linke tıklaynız. İlgilenenler için diğer excel bilgileri için tıklayınız.