Excel Zam Oran Hesaplama

Excel zam oranı hesaplama için formül arıyorsanız aşağıda yer alan örneklerimiz sizlere yardımcı olacaktır. İlki iki fiyat arasında zammın yüzde kaç arttığını bulmak için, ikincisi fiyat ve zam yüzdesini girerek toplam değeri bulmak için kullanılacaktır.

Bu iki örneği de bir arada gösteren zam oranı hesaplama ile ilgili dosyayı yazımızın sonunda paylaşmış olacağız. Tek yapmanız gereken indir butonuna basarak dosyayı indirmek olacaktır.

İki Fiyat Arasındaki Zam Oranını Yüzdesel Olarak Bulma

Yukarıda belirttiğimiz gibi ilk örneğimiz iki fiyat arasındaki zam oranını hesaplama olacaktır. Örnek olarak bir ürünün geçen ay ve bu ay ki fiyatlarını yazarak yüzde kaç zam geldiğini bulduk. Bir nevi yüzde artış azalış hesaplama yapacağız formülümüz aynı.

Excel’de C4 hücresine geçen ayın fiyatını ve D4 hücresine bu ayın fiyatını yazarak E4 hücresine aşağıdaki formülü girdik. Yani yan yana iki hücrete fiyatları girdik bunların yanında bulunan 3. hücreye de formülümüzü girdik.

=(D4-C4)/C4

Görüldüğü üzere ürünümüzün fiyatının yüzde 43 arttığını tespit ettik.

iki fiyat arasındaki zammı oranını yüzdesel olarak bulma
zam artışını yüzdesel olarak bulma örneğimiz

Excel Zamlı Maaş Hesaplama

Excel zam oranı hesaplama konusundaki ikinci örneğimiz ise zamlı maaş hesaplama. Bu örneğimizde aldığımız maaşımızı ve gelecek zam oranını yazarak alacağımız maaşı hesapladık. Bu ay 3577 TL alan bir kişiye yüzde ( % ) 40 zam verildiğinde alacağı zam miktarını ve zamlı maaşını hesapladık. Zamlı maaşı hesaplarken iki adet formül kullanmış olduk birincisi gelen yüzde 40 zammın maaşına ne kadar etki ettiğini ikincisi ise gelen zamla birlikte toplam maaşının ne kadar olacağı.

Aşağıdaki görselde görüldüğü üzere C8 hücresine bu ay aldığı maaşı, D8 hücresine de alacağı zam miktarını yüzdesel olarak yazdık ve E8 hücresine aşağıdaki formülü yazdık.

=C8*D8

Örneğe göre yüzde 40 zam alan bir çalışanın maaşında 1.430,80 TL artış olacağını tespit ettik ve bu artışla birlikte önümüzdeki ay alacağı zamlı maaşı hesaplamak için F8 hücresine aşağıdaki formülü yazdık.

=C8+E8

Böylelikle %40 zamla birlikte bu kişinin maaşı 5.007,80 ₺ olacaktır.

excelde zamlı maaş hesaplama
zamlı maaş hesaplama formülü ve örneği excel

Dikkat edildiği gibi sadece geçen ay aldığı maaşı ve maaşa gelecek zam oranını yazarak alacağı maaşın tespitini yapmış olduk.

Sizde Excel Zam Oran Hesaplama örneğimizi indirirken sade bu alanları doldurmanız, formül içeren hücrelere dokunmamanız gerekir.

Excel Zam Oranı Hesaplama Örneği

Excel Zam Oranı Hesaplama
Excel Zam Oranı Hesaplama

Her iki örneğin yer aldığı tek sayfadan oluşan Excel zam oranı hesaplama örneğimizi indirmek için aşağıda bulunan indir butonuna tıklayın. Excel yüzde hesaplama için tıklayın.

İndir